кафедра готельно-ресторанної та курортної справи |
Кафедра готельно-ресторанної та курортної справи ПУЕТ було проведено work-shop «Сучасні тренди ресторанного бізнесу» для здобувачів першого рівня вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньої програми «Готельно-ресторанна справа». Захід відбувся 8 жовтня 2024 року під гаслом: «Від інновацій до успіху!». З привітальним словом до здобувачів звернувся ректор університету, д.і.н., професор Олексій Нестуля. Він наголосив на важливості таких заходів для професійного становлення студентів, відзначивши, що інтеграція теоретичних знань із практичним досвідом є ключовою умовою успіху в сучасному готельно-ресторанному бізнесі. Також підкреслив роль університету в створенні платформ для розвитку молодих фахівців, сприяючи їхньому професійному зростанню та конкурентоспроможності на ринку праці. Олексій Олексійович побажав учасникам заходу наснаги, нових знань і успіхів у реалізації своїх професійних мрій. У роботі work-shop взяли участь стейкхолдери – провідні фахівці сфери ресторанних послуг: Альона Бондаренко – сертифікований кавіст та співласник магазину «Wine_4.u», яка багато років досліджує і розкриває для людей тонкощі винної культури. Вона поділилася знаннями про професію кавіста і сомельє, розповіла про різновиди винограду, виноробні регіони та процес виробництва вина, що допомагають кожному знайти свій ідеальний напій. Микита Бабенко – відомий бартендер бару Ц-БАР, який своєю майстерністю вміє створювати ідеальні напої під будь-який настрій і смакові вподобання. Студенти із захопленням спостерігали за магією створення коктейлів та дегустували їх, оцінюючи баланс смаків. Микола Гордієнко – випускник кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, професійний бармен, який завоював визнання завдяки своїм вражаючим виступам та високому рівню майстерності. Микола показав артистичне приготування змішаних напоїв та продемонстрував основні технічні елементи флейрингу: зворотні захвати, прості кидки, кидки через голову, перебори, баланси, жонглювання і різноманітні поєднання цих трюків. Серед запрошених гостей були не лише студенти, але й слухачі проекту RapidSkills – нова професія за 30 днів, курсу А1: «Сервісна діяльність у галузі HoReCa». Наприкінці заходу почесний професор кафедри, д.т.н. Тетяна Вікторівна Капліна побажала студентам впевнено крокувати до своєї мети, успіхів, натхнення та вагомих здобутків у навчанні та подальшій професійній кар’єрі. Завідувачка кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, к.т.н., доцентка Наталія Володимирівна Рогова подякувала стейкхолдерам за активну участь у work-shop, зазначивши, що їхній внесок є цінним для підготовки майбутніх фахівців. Вона підкреслила важливість співпраці з професіоналами галузі для формування практичних навичок у студентів. Після офіційної частини Наталія Володимирівна урочисто вручила подяки кожному з учасників за вагомий внесок у розвиток освітньої програми та підтримку університету. Work-shop досяг своєї мети: студенти отримали цінні знання та практичні навички від професіоналів-практиків ресторанного бізнесу Полтавщини!
Традиційним стало щорічне проведення work-shop кафедрою готельно-ресторанної та курортної справи для здобувачів першого рівня вищої освіти освітнього ступеню «бакалавр» та здобувачів другого рівня вищої освіти освітнього ступеню «магістр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітня програма «Готельно-ресторанна справа». Захід проходив 26 вересня 2023 р. під гаслом: «Ми ділимося найкращим, що у нас є». Були запрошені провідні фахівці сфери ресторанних послуг: фромажер, сомельє, кавіст. Досвідчені професіонали продемонстрували секрети своєї справи, показали розуміння тонкощів і певних граней професії. Work-shop пройшов за підтримки Полтавського університету економіки і торгівлі, кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, зокрема завідувачки кафедри д.т.н., професорки Капліної Тетяни Вікторівни, мережі магазинів «Сирне королівство» та магазин «Wine_4.u» м. Полтава. 23 вересня 2021 року у приміщенні навчально-виробничого комбінату ПУЕТ (філіалу кафедри готельно-ресторанної та курортної справи) було проведено WORK-SHOP «Сучасні тренди ресторанного бізнесу» для здобувачів 1 та 2 курсів початкового рівня вищої освіти (молодший бакалавр) та першого (бакалавського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Готельно-ресторанна справа». З привітальним словом до здобувачів звернулися ректор університету д.і.н., професор О. О. Нестуля, директор навчально-наукового інституту денної освіти к.т.н., доцент Ткаченко Аліна Сергіївна, завідувач кафедри готельно-рестранної та курортної справи д.т.н., професор Т. В. Капліна. У роботі WORK-SHOP приймали участь стейкголдери:
У приємній дружній атмосфері студенти поглибили теоретичні знання і набули практичних навиків. Дякуємо стейголдерам за таку мотивацію для наших здобувачів та чекаємо на нові зустрічі!
У рамках проведення тижня кафедри ГРКС до 45-річчя факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу було проведено 05 листопада 2019 року WORK-SHOP «Сучасні тренди ресторанного бізнесу»! З привітальним словом до студентів першого курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» звернулися ректор університету д.і.н., професор О. О. Нестуля, гарант освітньої програми д.т.н., професор Т. В. Капліна. На WORK-SHOP були запрошені: Рибка Тетяна Євгеніївна співвласниця магазину «Сирне королівство», яка розповіла неймовірну історію створення сирів, їхню технологію та неперевершене поєднання з іншими стравами та напоями. Матвієнко Сергій, шеф-сомельє національної мережі гастромаркетів WINETIME міста Полтави відкрив секрети вина, розповів його історію та вплив сонця, клімату на зростання, дозрівання винограду, формування смаку вина. Сергій майстерно презентував процес декантації вина і розповів про її особливості. Крижановський Сергій Олександрович, директор з просування ТОВ «Час живої води» розповів розподіл води на типи, відкрив особливості мінералізації води, розподіл її за хімічним складом. Продемонстрував визначення важливого показника якості води – жорсткості на TPS тестері. Під час WORK-SHOP відбулася жвава дискусія студентів із професіоналами. Свято професійної майстерності 2019 рік
https://www.facebook.com/GRKS.PUET.official Свято професійної майстерності 2018 рікhttps://www.facebook.com/GRKS.PUET.official Свято професійної майстерності 2017 рікКафедра готельно-ресторанної та курортної справи продовжує традиційно, із любов’ю до професії та світу представляти свій напрям. Для цьогорічного свята гаслом обрано відомі рядки: «Десь на дні мого серця заплела дивну казку любов». Наше життя стає схожим на чудову казку, коли є місце для любові до обраного фаху, до тих, хто поруч з нами рухається професійними стежками. Для гостей фантастичне відчуття казковості почалося з перенесення мистецьких авангардних напрямів у готельно-ресторанну справу: куби та різні геометричні фігури, як спосіб подання страв, нагадували про зв'язок із творчістю великих митців-художників минулого сторіччя. Тримають у відчутті казкового свята персонажі з твору «Вечори на хуторі біля Диканьки» із смачними варениками та колоритним образом Солохи. Літературні герої Гоголя, присутні на святі, нагадують про велику ймовірність новорічних чудес у нашому житті.
Перевтілення вишуканого святкового столу, який сервований не за класичними канонами, а як казкова галявина з різноманітними стравами довів, що любов до професії сама здатна створювати дивні чудеса. Тільки опанувавши загальновідомі правила сервування, студентам і колективу кафедри вдалося реалізувати перевтілення класичного напряму у казковий. Продовжується святковий калейдоскоп десерт-баром, на якому гра кольорів елементів оформлення з вишуканими десертами наче магніт притягує до себе з неймовірною силою. Наче у казці: хто побачив таке чудо, той довго не зможе його забути! Ліричність та казковий настрій свята дозволив знайти на дні серця кожного гостя любов.
Свято професійної майстерності 2016 рікСвято професійної майстерності 2015 рікКафедра готельно-ресторанної та курортної справи 4 грудня 2015 р. брала участь у традиційному Святі професійної майстерності факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Разом з колективом факультету до участі у святі були запрошені директори готелів: «Палаццо», «Алмаз», «Алея Гранд», а також випускники факультету та інші представники готельно-ресторанного бізнесу. На святі студенти продемонстрували професійні навички, набуті під час виробничих і професійних практик: спілкування на рецепції, підготовка тематичного столу «Романтична вечеря в Парижі», фуршет-коктейлю «R&B», «Сandy bar», десерт-бару. Гасло, запропоноване студентами напряму готельно-ресторанної справи для святкових заходів, – «Любов врятує мир!». Завдяки такому посиланню до гостей і присутніх атмосфера біля майбутніх готельєрів панувала особлива. Анімаційне шоу «Ангелів» переконливо свідчило про правдивість гасла: крила ангелів начебто захищали присутніх від негараздів, метелики, намальовані на обличчях, викликали відчуття легкості та невимушеності, оздоблення інтер’єра навіювало романтичне відчуття закоханості. Випірнути з обіймів ангелів та опинитися на романтичній вечері у Парижі поблизу Ейфелевої вежі – це святковий подарунок для гостей свята від кафедри готельно-ресторанної та курортної справи. Креативність, інновації спільні творчі пошуки викладачів кафедри разом зі студентами,- так можна охарактеризувати представлену інсталяцію, яка свідчить про любов до своєї праці, оточуючих, Вітчизни. Смачні десерти, вишукані закуски, солодощі, напої, приготовлені студентами, були представлені на професійно сервірованих столах за сучасними стандартами. Майбутні абітурієнти із захопленням фотографували на згадку «Сandy bar» і фуршетну композицію. Обізнаність студентів у тонкощах своєї справи, їх професійність, позитивність були відмічені присутніми. Затребуваність випускників напряму «Готельно-ресторанна справа» в Україні – основна теза спілкування фахівців галузі, присутніх на святі із завідуючою кафедрою, професора, доктора технічних наук Т. В. Капліною. Необхідність подальшої співпраці з провідними фахівцями галузі та підтримка науковцями кафедри вітчизняних засобів розміщення – головний висновок, зроблений гостями та колишніми випускниками наприкінці свята. Свято професійної майстерності факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 2015 р. Свято професійної майстерності 2013 рік28 листопада 2013 року в Полтавському університеті економіки і торгівлі відбулося щорічне свято факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та курортного бізнесу. Вперше на святі професійної майстерності окремо представлений потужній напрям університету – готельно-ресторанна та курортна справа. Студенти та викладачі кафедри, які готують фахівців з цього напряму, показали гостям та відвідувачам високий професіоналізм та любов до своєї справи. Найвищу оцінку одержало анімаційне шоу, підготовлене студентами в рамках тематичної презентації «У нетрях готелів». Поєднання уявлень про те, якими були готелі в стародавні часи та їх майбутнє обличчя вразили фантазією та вишуканим смаком.
Цей вдалий екскурс в історію разом із живими статуями із майбутніх готельєрів вразив всіх новим баченням розвитку галузі.
Бармен-шоу підірвало стереотипи відвідувачів та гостей про цю справу. Як буде розвиватися справа барменів, які тренди та навички будуть впливати на цей процес розповіли студенти Андросов Дмитро, Зуєв Роман, Запорожець Олена, а також колишній випускник факультету Лесич Максим. Інформаційний стенд з елементами рецепції готелю дозволили гостям уявити себе туристами і частинкою індустрії відпочинку.
Експозиція кейтерінгового обслуговування «Весільна симфонія» як презентація творчих доробок студентів складалась із трьох незабутніх сервірованих столів:
Демонструвалися наукові роботи студентів кафедри готельно-ресторанной та курортної справи. Кафедра цілком відповідає обраному девізу відомого американського готельєра Хілтона «Успіх пов'язаний з дією. Успішні люди завжди продовжують йти вперед!» Свято завершилося концертом „ Осінній мікс”, який був підготовлений студентською радою факультету за активної участі студентів спеціальності «Готельно-ресторанна і курортна справа».
Свято відвідало чимало школярів Полтави та Полтавської області, які виявили бажання стати фахівцями підприємств готельного та ресторанного господарства, магістрами з готельної та ресторанної справи. |