кафедра готельно-ресторанної та курортної справи |
Професійне стажуванняОсновна наша перевага – практично орієнтоване навчання у відповідності з сучасними міжнародними стандартами, співпраця з провідними підприємствами з метою отримання та впровадження практичного досвіду для прийняття самостійних рішень у вирішенні конкретних виробничих ситуацій. Можливість проходження професійних практик та виробничих стажувань, що найкращим чином сприяє становленню успішного фахівця з готельної та ресторанної справи надають провідні готелі та ресторани регіону та України. Перелік підприємств-партнерів, де студенти проходять практики:
Знання – це скарб, а ключ до нього – практична підготовка!У сучасному світі, де конкуренція в готельно-ресторанній індустрії стає все більш загостреною, ключовим фактором успіху для молодих фахівців є не лише теоретична підготовка, але й практичний досвід. Саме тому, особливістю освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа» ПУЕТ є практико-орієнтоване навчання, яке спрямоване на розвиток професійних вмінь і навичок за профілем програми та сприяє отриманню та впровадженню практичного досвіду для прийняття самостійних рішень у конкретних виробничих ситуаціях. Здобувачі освітньої програми «Готельно-ресторанна справа» мають можливість пройти виробничі практики та стажування у провідних готелях та ресторанах України та за кордоном. Так, у січні 2024 р. – лютому 2024 р. виробнича, організаційна (міжнародна) та комплексна бакалаврська практики проходили у готелях «Pirin Golf Hotel and Spa», «Penelope Palace», «І-Hotel», «The Club House», «Bavaro» Республіки Болгарії; готелі «Delphin Deluxe Resort», Туреччини; готелі «Orso Blanko» м. Пескасероллі, Італія, «Park Hotel Paglianza Paradiso», Італія; у кав’ярні «Coffee Baza» м. Батумі, Грузія, що дало можливість здобувачам отримати навички світового рівня у галузі готельно-ресторанного бізнесу, удосконалити рівень іноземних мов і комунікативні здібності. Гостинно приймали наших здобувачів і вітчизняні баз практик: пекарня «Привіт, це Круасан», ресторан «Криниця», кав’ярні «Druzi», «Кавун», «Wake up», «КоХо», ПАБі «Кришка», готель «Алмаз», розважальний комплекс «Grazy Land» м. Полтава, готельно-ресторанний комплекс Корчма «Сита Хата» с. Хоружі, Решетилівського району, Полтавської області, ресторан «Гостинний двір» смт. Нові Санжари, Полтавської області, кафе «Тет-а-тет» м. Охтирка, Сумської області, кафе «Grill'яж» м. Пирятин, Полтавської області, кафе «Бірюза», м. Біла церква, Київської області, ресторан «Чумгак» смт. Драбів, Черкаської області, готельно-ресторанний комплекс «Morvell» м. Київ, ПАБ «Перший волонтерський» м. Луцьк та багато інших готельно-ресторанних підприємств та баз відпочинку. Бажаємо здобувачам ОП «Готельно-ресторанна справа» подальших успіхів та самореалізації і віримо, що вони будуть затребуваними фахівцями не тільки для повоєнного відновлення і сталого розвитку готельно-ресторанного бізнесу України, а і для міжнародного ринку праці!!! Кафедра готельно-ресторанної та курортної справи ПУЕТ Участь студентів спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа ОП «Готельно-ресторанна справа» у міжнародних професійних стажуваннях у 2018-2022 рр.: https://docs.google.com/document/d/1YsFXiRaLjzu2IPSfabph75ZxhQk У забезпеченні якісної освітньої діяльності у вузах усе більшого значення набуває практична підготовка студентів. Випускник університету, який має практичний досвід роботи, - більш адаптований до майбутньої трудової діяльності, він може краще оцінити професійну ситуацію та вирішити певні професійні питання. На факультеті харчових технологій готельно-ресторанного і туристичного бізнесу це добре розуміють, тому організація виробничої практики та професійного стажування для студентів – є одним з пріоритетних напрямків роботи як деканату, так і кафедри готельно-ресторанної та курортної справи. Для студентів факультету харчових технологій готельно-ресторанного і туристичного бізнесу створені усі необхідні умови для проходження виробничої практики та професійного стажування. З усіма партнерами укладені двосторонні угоди, що забезпечують дотримання зобов’язань як зі сторони університету, так і зі сторони бази практики. Крім цінного досвіду, нових знайомств та вражень, усі студенти по закінченню проходження виробничої практики (професійного стажування) отримують сертифікати та записи до трудової книжки. Здобувач вищої освіти першого бакалаврського рівня спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа, ОП "Готельно-ресторанна справа" Саркісов Артем, група ГРСб-24 проходить виробничу технологічну практику в м. Альбена, Болгарія в готелі Ralitsa Aquaclub! Бажаємо Артему успіхів та практичних здобутків!
Студент групи ГРС-21 Пашківський Богдан проходить виробничу практику в ресторані «Біф» м. Полтава. Сподіваємось, що набуті професійні компетентності стануть запорукою успішного кар’єрного зростання у сфері готельного та ресторанного бізнесу
Студенти гр. ГРС-12 та ГРС-14 Кисельов Євген, Малишева Єлизавета та Нестеренко Ярослав здобувають практичні навички в БВ «Содружество» смт. Лазурне Херсонської обл.
Бажаємо студентам успіхів та невичерпної енергії при здобутті нових знань Практико-орієнтоване навчання спрямоване на формування практичних умінь і навичок студентів, забезпечення зв’язку між теоретичними знаннями та реальною професійною діяльністю. Метою навчання є формування у студентів професійних компетенцій, набуття практичного досвіду професійної діяльності. Після закінчення екзаменаційної сесії студенти І курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» готуються до проходження виробничої практики. Протягом 14 тижнів студенти будуть засвоювати практичні навички в Verholy Relax Park Полтавска область, Полтавский район, с. Соснівка, вул.Соснова,1. Денисова Анастасія Олександрівна, менеджер з адміністративної діяльності, разом з Головком Юрієм Станіславовичем, директором ресторану Food & Forest, проінформували студентів про умови проходження виробничої практики і мотивували на роботу! Бажаємо студентам успіхів і нових досягнень! «Щоб дійти до мети, потрібно перш за все – йти!» Вибір професії – надзвичайно відповідальна місія кожної людини. Яку обрати спеціальність, щоб досягти своєї мети? Які можливості надає той чи інший ВНЗ? Які перспективи після закінчення навчального закладу? Ці питання, мабуть, є найбільш актуальними для сучасних абітурієнтів! Для тих, чиї мрії пов’язані з готельним бізнесом, цікавою буде зустріч зі студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» Шейко Артемом і Плахтюк Вікторією! Для здійснення своїх планів у майбутньому вони впевнено йдуть у сьогоденні: не тільки відмінно навчаються, але й успішно вдосконалюють отриманні навички під час виробничих практик та стажувань у провідних закладах готельно-ресторанного господарства Туреччини, США та Німеччини. Плахтюк Вікторія: З першого курсу ми беремо участь у програмах стажування за кордоном. У 2015 році Артем почав подорожувати і досліджувати на практиці свою професію в Туреччині у п‘ятизірковому готелі Gloria Verde Resort, розташованому в місті Белек. Після прибуття восени на навчання, він був впевнений, що повернеться туди наступного літа. Ось так, у 2016-му році, вже разом, ми прибули в Белек. Пропрацювавши півроку аніматорами, зрозуміли, що маємо розвиватися далі. Так і з‘явилася ідея взяти участь у програмі Work&Travel USA. Після довгого процесу підготовки документів і отримання візи в травні 2017 року, ми опинилися в місті Вірджинія-Біч, що в штаті Вірджинія. Цього разу працювали офіціантами у великому ресторані Dave&Buster’s з повним спектром розважальних послуг, який користується великим попитом серед американців. Оскільки англійську мову обожнюємо, то влитися в колектив і, взагалі, у суспільство, було дуже легко. За час стажування здобули професійні навички та засвоїли алгоритм обслуговування гостей у ресторані. У списку наших мрій та цілей після США була Німеччина, тому вже в останні тижні роботи у Вірджинії, почали цікавитися можливими німецькими стажуваннями в сфері готельно-ресторанного бізнесу. Після повернення на навчання відразу ж записалися в Центр німецької мови та культури, який працює в нашому університеті. І взимку 2018 роки ми вперше ступили на німецьку землю. Працювали в чотиризірковому готелі Vital Hotel Meiser, розташованому в комуні Фіхтенау. Під час проходження практики мали можливість стажуватися в різних департаментах підприємства та набувати професійних навичок у готельно-ресторанній індустрії. П‘ять місяців пройшли дуже швидко, і, вирішивши, що цього замало для того, щоб достатньо засвоїти принципи роботи готельного комплексу і підвищити свою кваліфікацію, та в повному обсязі вивчити німецьку мову, через півроку ми повернулися в готель Vital Meiser. Останнє наше стажування закінчилося влітку минулого року і дало можливість відчувати себе впевнено в сфері гостинності. Під час проходження стажування ми мали можливість і подорожувати по різних містах країн, в яких побували та побачити інший світ: неймовірні пейзажі Туреччини, Таймс Сквер у Нью-Йорку та Бранденбурзькі Ворота в Берліні. На даний час, продовжуємо навчання в Полтавському університеті економіки і торгівлі для здобуття ступеню Магістра в сфері готельно-ресторанного бізнесу, та сподіваємося побачити ще не одну країну. Давньоримський філософ Луцій Анней Сенека писав «Якщо людина не знає до якої мети вона рухається, – для неї жодний вітер не буде попутним». У наших студентів є мета! Тож попутного їм вітру!!! З 3 квітня по 15 жовтня 2014 року студенти факультету Харчових технологій, готельно-ресторанного і туристичного бізнесу, спеціальності «Готельна і ресторанна справа»проходили стажування у готелях Туреччини, мережі «Papillon Hotels Resorts & Spa», що складається з 3 готелів: Papillon Zeugma, Papillon Ayscha та Papillon Belvil.
Студенти працювали у таких підрозділах: animation (анімація), guest relation (відділ співпраці з відвідувачами), service & bar (обслуговування у ресторанах, барах), reception.
Під час міжнародного стажування студенти мали змогу отримати практичний досвід роботи за своєю спеціальністю, покращити знання іноземної мови, ознайомитися з культурою та традиціями Туреччини. Для студентів були створені умови, для занять спортом і покращення свого фізичного стану у тренажерному залі.
Керівники готелів були приємно здивовані професійністю, працьовитістю та відповідальністю наших студентів. Тому керівники відділів організовували мотиваційні дні для українських стажерів: яхтинг, сплав на байдарках та подорож на гоночних машинах типу «buggy».
Зі стажування студенти повернулися з новими знаннями, вміннями і враженнями.
Мережа ресторанів "Апельсин", м. ЯлтаУ період з 10 квітня по 30 вересня студенти факультету харчових технологій, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу стажувалися в закладах ресторанного господарства мережі «Апельсин» в м. Ялта АР Крим. Під час проходження практики та стажування студенти працювали офіціантами, отримували досвід роботи, вивчали стандарти обслуговування, відпрацьовували професійну поведінку.
Студенти ПУЕТ набули практичних навичок роботи при обслуговуванні конференцій та фестивалів
Проходження літнього професійного стужування в ТуреччиніЗ 23 квітня по 1 вересня студенти гр. ГРС-42 напряму підготовки «Готельно-ресторанна справа» Омаржанова Асіят, Швиданенко Дмитро, Белінська Кіра проходили професійне стажування в готелі «Papillon Ayscha» ( Туреччина). Під час проходження стажування студенти оволоділи сучасними технологіями організації готельного та ресторанного обслуговування, методами, формами управління підприємством готельно-ресторанного господарства та його окремими підрозділами.
Студенти отримали досвід практичної роботи у галузі, підвищили рівень своїх професійних навичок та вдосконалили знання іноземних мов. Проходження професійного стажування у ПольщіУ січні 2013 року студентам напряму підготовки «Готельно-ресторанна справа» Полтавського університету економіки і торгівлі вдруге буланадана можливістьстажуватися на підприємстві Вілла Сандра (м.Болеславов, Польща).
За час проходження професійного стажування студенти теоретично та практично ознайомилися із роботою даного готельно-ресторанного комплексу та окремими його підрозділами, навчилися азам польської мови та покращили навички спілкування англійською.
Крім того, ректором Вищої школи було організоване ділове відрядження пізнавального характеру до інших країн Європи (Швейцарії та Італії), в ході якого студенти мали змогу ознайомитися з культурою інших країн.
|